Konkurs kulinarno-fotograficzny; przepisy naszych wychowanków

IV edycja Rok szkolny 2015/20161
 „My dzieciaki jemy zdrowe przysmaki”

Spis treści:
1.Ciasto szpinakowe
2.Kolorowa tarta warzywna


3.Sałatka al’Wiki – Owocowy Raj
4.Ciasteczka owsiane
5.Ciasteczka zbożowe – witaminki
6.Sernik z kaszy jaglanej i nerkowców,
z polewą truskawkową.
7.Pełnoziarniste muffiny cytrynowe z rabarbarem
8.Raffaello z kaszy jaglanej
9.Sałatka z selera naciowego i ogórka
10.Motylkowe babeczki

I miejsce
Ciasto szpinakoweszpinak
Ciasto:
250 g świeżego szpinaku
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
125 g serka kremowego o smaku śmietankowym
3 łyżki masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/4 cytryny
pestki granata
Piekarnik nagrzewamy do 170°C /z termoobiegiem/ lub 180°C /bez termoobiegu/. Szpinak blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku
i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej tyle czasu aby wbity w środek patyczek był suchy. Studzimy przez 5 minut w piekarniku
i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy jego czubek, którego środek kruszymy.
Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła
i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy do rozpuszczenia się składników. Masę rozsmarowujemy na cieście. Dekorujemy ciasto przygotowanymi okruszkami i pestkami granata. Chłodzimy całość
w lodówce.

II miejsce
Kolorowa tarta warzywnatarta
Składniki:
Spód:
125 g mąki pszennej
125 g mąki razowej lub żytniej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
2-3 marchewki
1 cukinia zielona (lub pół zielonej pół żółtej)
3 jajka
3 łyżki śmietany 12%
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Spód:
Zimne masło posiekać, dodać mąkę, jajko, sól, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Ciasto rozwałkować, tak żeby miało średnicę większą od formy. Przełożyć je do formy, wykładając również boki. Uważać, aby w cieście nie było żadnych dziur, aby nadzienie nie wypłynęło.
Formę z ciastem obłożyć folią aluminiową i obciążyć dno np. fasolą. Wstawić do piekarnika na ok 20 minut, następnie usunąć folię wraz z fasolą i piec jeszcze ok 5 minut. Wyjąć z piekarnika. Lekko ostudzić.
Nadzienie:
Marchewkę obrać a następnie za pomocą obieraczki wyciąć długie, cienkie paski. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na 4 części. Obieraczką wykroić cukiniowe paski. Na cieście układać na przemian kręgi z warzyw, tworząc kolorową fakturę. W misce wymieszać jajka, śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz. Powstałą masę wlać na warzywa. Tartę piec w 180 stopniach przez ok 30-40 minut, do momentu aż będzie zwarta.

III miejsce
Sałatka al’Wiki – Owocowy Raj owocowy raj
 Składniki (wg. uznania):
Truskawki    Truskawka bogata w minerały oraz zawiera witaminę C i flawonoidy
Mango    Mango zwiera witaminy C, A, E, B1, B2, B3, potas, fosfor, magnez i wapń.
Kiwi    Kiwi zawiera witaminy (zwłaszcza C), oraz minerały (magnez, fosfor, cynku, żelaza, a przede wszystkim potasu), luteiny wpływają korzystnie na wzrok oraz błonnik regulują pracę układu pokarmowego.
Winogrona małe bez pestkowe    Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Ananas    Ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Arbuz    Arbuz jest bogatym źródłem wielu substancji:, cytruline, witaminę A i C, potas, magnez oraz karotenoidy, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiegając w ten sposób chorobom serca,
Maliny    Maliny zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.
Borówki    Borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo, wspomagają pracę oczu, a także obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL)
Jogurt naturalny - wg. uznania    Jogurt naturalny jest bardzo dobrym źródłem wapnia, zapewnia utrzymanie zdrowych kości i zębów, pomaga w zapobieganiu osteoporozie, odgrywa też ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W jogurcie znajdziemy również potas i magnez.
Miód - wg. uznania    Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.
Świeża bazylia i mięta z ogródka – po kilka listków    Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego oraz układu nerwowego, zawiera minerały takie jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, oraz witaminy: witamina A, beta karoten, witamina E, witamina B2, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina C. Mięta zioło to jest szeroko wykorzystywane jako środek leczniczy. Liście mięty zawierają białko i węglowodany,  jest bogata w minerały, magnez, wapno, żelazo. Działa przeciwskurczowo, chroni żołądek, pomaga przy wzdęciach, zaparciach, wymiotach, nudnościach, kaszlu, bólach brzucha czy gardła.  Ma także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i uspokajające.
Sposób przyrządzenia:
Przed przystąpieniem do obróbki należy wszystkie owoce umyć.
Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców, Mango obieramy ze skórki oraz oddzielamy od pestki, następnie kroimy w kostkę ok 1,5 cm. Kiwi obieramy ze skórki, dzielimy na plastry ok 1,5 cm i dzielimy je na cztery kawałki. Winogrona obieramy z kiści  i dodajemy do miski z wcześniej przygotowanymi owocami. Ananasa kroimy na pół w pionie wraz z liśćmi, miąższ ananasa nakrajamy  wzdłuż i w poprzek aby powstała kostka, uważając aby nie uszkodzić skóry, następnie usuwamy miąższ za pomocą łyżki i kroimy na kostkę (oddzielając twardą środkową łodygę), dodajemy do pozostałych owoców. Wydrążony ananas posłuży nam za naturalną miseczkę na sałatkę. Taką samą czynność co do Ananasa wykonujemy dla Arbuza, także uważając przy usuwaniu miąższu aby nie uszkodzić skóry, wydrążony Arbuz posłuży nam za miseczkę dla sałatki. Miąższ kroimy na kostkę usuwając przy tym wszystkie pestki. Wszystkie składniki mieszamy i następnie przekładamy do wydrążonego ananasa i arbuza. Przed samym podaniem sałatki owocowej al’Wiki polewamy jogurtem naturalnym i miodem (łyżeczką, robiąc zygzaki), oraz posypujemy malinami i borówkami, na sam koniec dekorujemy kilkoma listkami bazylii i mięty. Jogurt oraz miód dodajemy wg. uznania.
Smacznego

CIASTECZKA OWSIANEcisteczka owsiane
Składniki:
170 g masła
100 g brązowego cukru
1 duże jajko
aromat waniliowy
95 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
260 g płatków owsianych
100 g żurawiny
100 g orzechów
Wykonanie:
W pierwszej misce ucieramy mikserem (2-3 minuty) masło z cukrem. Dodajemy jajko
i aromat waniliowy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę oraz sól
W trzeciej misce mieszamy płatki, orzechy i żurawinę.
Do pierwszej miski powoli dosypujemy drugą miskę (suche) i powoli ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie łyżką drewnianą łączymy z miską trzecią (płatki
i bakalie).
Masę wstawiamy na 30 minut do lodówki (dzięki temu ciastka lepiej się kleją).
Formułujemy kulki, kładziemy na blaszkę i spłaszczamy ręką.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.
Smacznego !!

CIASTECZKA ZBOŻOWE – WITAMINKIcisteczka zbozowe
Składniki ( ok. 16 sztuk )                    
•100g mąki
•50g płatków owsianych
•50g mielonych migdałów
•50g mielonych orzechów laskowych
•100g brązowego cukru
•100g masła
•50g rodzynek
•1 jajko
•1 łyżeczka cukru waniliowego
•1 łyżeczka proszku do pieczenia            
Przygotowanie:
•Mama rozgrzewa piekarnik do temperatury 1900 C
•Mama rozpuszcza w garnku masło
•Maksio rozbełta jajko widelcem
•Maksio wymiesza w misce wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
•Mama do suchych składników wlewa roztopione masło.
•Maksio wlewa jajko, następnie dodaje rodzynki i dokładnie całość miesza.
•Maksio wykłada blachę papierem do pieczenia, nakłada porcję ciasta i spłaszcza je lekko
•Należy pamiętać o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo podczas pieczenia trochę urosną
•Mama wstawia blachę z ciasteczkami na 15 minut do uprzednio rozgrzanego piekarnika
•Zaraz po upieczeniu ciasteczka będą miękkie. Poczekaj, aż wystygną i odrobinę stwardnieją. Zjedz popijając szklanką zdrowego mleka.
•Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku – zachowają świeżość do tygodnia.
Życzymy smacznego

Sernik z kaszy jaglanej i nerkowców, z polewą truskawkową.sernik jaglany
Spód:  
100g migdałów
75g rodzynek
1 łyżka gorzkiego kakao
Rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie ok 15-20 min. Migdały zblendować na bardzo drobne kawałeczki. Rodzynki po namoczeniu odsączyć z wody i zblendować razem z migdałami i kakao. Wyłożyć spód blaszki i wstawić do lodówki.
Masa „serowa”:
Ok 200g suchej kaszy jaglanej
150g nerkowców
laska wanilii
3 łyżki brązowego cukru lub syrop z agawy
Kaszę jaglana należy najpierw lekko uprażyć, zalać wrzątkiem i ugotować na sypko. Nerkowce zalać wrzątkiem odstawić na ok 30min. Zmiksowac nerkowce z dodatkiem wody wody na gładki twarożek, dodać cukier, 3 łyżki kaszy jaglanej i zmiksować, następnie dodać pozostałą kaszę jaglaną i ziarna z laski wanilii, miksować na gładką masę, w razie potrzeby dolać wody. Masę wyłożyć na spód i przykryć folią przezroczystą. Polewa z truskawek: Ok 800g truskawek 2 łyżki ksylitolu łyżeczka mąki ziemniaczanej Truskawki gotować w garnku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpadną i powstanie gęsty dżem. Na koniec, w razie potrzeby dodać rozmieszaną z wodą mąkę i zagotować, żeby truskawki się zagęściły. Wystudzone truskawki wylać na „sernik” i odstawić na ok 2h.
Pełnoziarniste muffiny cytrynowe z rabarbarem
300 g mąki( 150 g pełnoziarnistej pszennej, muffiny
50 g orkiszowej jasnej, 100g pszennej tortowej).                                                              
2 łyżeczki proszku do pieczenia                           
Pół łyżeczki sody oczyszczonej.                          
2 duże jajka.                                                          
150 ml oliwy z oliwek.                                          
170 g drobnego cukru do wypieków.                   
220 g jogurtu naturalnego (rzadkiego).                   
skorka otarta z dwóch cytryn (niewoskowanych).                                               
2 łyżki soku z cytryn.                                             
400 g rabarbaru pociętego na kawałki.                    
DODATKOWO                                                        
Cukier brązowy do posypania muflonów.                 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczona przesiać, odłożyć do naczynia. W drugim naczyniu wymieszać jajka, oliwe, cukier, jogurt naturalny, skórkę i sok z cytryny, do połączenia. Dodać do nich suche składniki i wymieszać rózga kuchenna lub szpatułka, tylko do połączenia sie składników. Dodać rabarbar i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do 3/4 wysokości foremek. Po wierzchu posypać cukrem. Piec w temperaturze 175 st C przez ok 25 minut lub dłużej , do tzw. suchego patyczka. Wyjąc, wystudzić.                                               
Smacznego

 

Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej, nazywane potocznie raffaello , to w ostatnim czasie bardzo modna i niesamowicie smaczna propozycja na zdrowy deser! Kasza jaglana jest bezsprzecznie jedną z najzdrowszych! Ma zbawienny wpływ na organizm, jest podstawą różnorakich diet, np. dla osób przewlekle chorych, dla osób otyłych, dla wegetarian. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, żelazo. Kasza nie uczula i ma właściwości wysuszające nadmiar płynów gromadzących się w organizmie. Ma wiele wartości odżywczych i olbrzymi potencjał energetyczny. Kuleczki z kaszy jaglanej w przeciwieństwie do oryginalnego raffaello są słodką przekąską pozbawioną substancji spulchniających i konserwujących. W wersji dla alergików proponujemy użyć zamiast mleka krowiego mleko kokosowe. rafaello
Do przyrządzenia kuleczek jaglanych potrzebne są następujące składniki:
kasza jaglana (szklanka),
mleko (2 szklanki),
miód (2 łyżki),
migdały i posypka (wiórki kokosowe lub kakao granulowane).
Kaszę jaglaną należy przepłukać wrzątkiem i gotować w mleku przez 20 minut. Pozostawić do przestygnięcia, po czym rozdrobnić ją blenderem na gładką masę dodając miód i garść wiórków kokosowych.
Z przygotowanej masy formować kulki, w każdą włożyć blanszowanego migdała. Gotowe kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
Ot, i koniec pracy  Przez to, że jaglane kulki są wyjątkowo proste w przygotowaniu, można je robić nie tylko dzieciom, ale też z dziećmi.
Formowanie kuleczek i obtaczanie ich w wiórkach to naprawdę świetna zabawa.
Co więcej, po kulinarnej pracy nie trzeba za długo sprzątać. Sprawdziłyśmy!
 Degustatorom oraz wszystkim chętnym do samodzielnego przygotowania deseru życzymy
SMACZNEGO 

 

Sałatka z selera naciowego i ogórkasaatka z selera
Seler naciowy
Ser feta
Kukurydza
2 białe cebule
1 świeży ogórek
4 ogórki konserwowe
jogurt + majonez
Seler naciowy obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo w drobną kostkę kroimy ogórek świeży, ogórek konserwowy i cebulę. Fetę połamać na kawałeczki. Kukurydzę odcedzić z soku.  Jogurt + majonez wymieszać razem na jednolitą masę. Wszystkie produkty wrzucamy do jednej miski i delikatnie mieszamy z jogurtem i majonezem.
Gotowe Smacznego !!!!!:):)

 

Motylkowe babeczkimotylowe babki
Składniki ciasta:
1 tabliczka czekolady bardzo gorzkiej    Składniki nadzienia:
Owoce: pudełeczko borówek
1 kostka prawdziwego masła    Kilka biszkoptów do odsączenia soku z
1/3 szklanki mąki    owoców
1/3 szklanki cukru, tylko
3 jajka
Szczypta sody
Sposób przygotowania:
Krok 1.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w rondelku - powoli, niespiesznie, utrzymując niewysoką temperaturę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i wymieszania składników. Po rozpuszczeniu odstawiamy na bok.
Krok 2.
Cukier ucieramy z żółtkami jaj.
To moment, kiedy dziecko chętnie nam pomoże - może zacząć od dokładnego wymieszania składników. Jak się maluch znudzi ucieramy resztę mikserem.
Osobno ubijamy białka.
Krok 3.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
i przygotowujemy małe silikonowe foremki
na babeczki, które rozkładamy na blasze.
Krok 4.
Łączymy czekoladę i masło z żółtkami i cukrem.
Ten etap również chętnie wykona malec.
Będzie zadowolony mieszając masę powoli
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec powoli dosypujemy mąkę,
szczyptę sody (nie jest konieczna) i po
wymieszaniu dodajemy białka
delikatnie mieszając całość.
Krok 5.
Zachęcamy pociechę do pokruszenia
biszkoptów na małe kawałeczki.
Nie trzeba specjalnie zachęcać   
Następnie niewielką ilością posypujemy
dno foremki.
Myjemy owoce, osuszamy i po kilka sztuk
kładziemy – razem z dzieckiem - do foremek.  
Krok 6.
Nakładamy masę do foremek zostawiając
odrobinę miejsca na wyrośnięcie ciasta
i od razu wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ~18 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 7, ostatni.
Dekorujemy – pyszna zabawa dla dzieciaków.
SMACZNEGO !